fbpx

Bonton za vozače električnih vozila

Upoznajte se s pravilima ponašanja pri punjenju svoga električnog vozila.

Broj električnih vozila na hrvatskim prometnicama svakog je dana sve veći, a samim time je osjetnije da je broj punjača na nekim lokacijama još uvijek premalen. Jedan od glavnih ciljeva udruge Strujni krug je svakako da se poveća broj punionica sukladno kako raste i broj električnih vozila, ali s obzirom da je to dugoročni postupak, donijeli smo određena pravila ponašanja u tom prijelaznom periodu.

Završetkom punjenja na javno dostupnim punionicama, bilo bi poželjno da svoje električno vozilo odvezete ili premjestite na obično parkirno mjesto čim prije. Ukoliko ste spriječeni pomaknuti ga, izuzetno je bitno da ostavite mogućnost ostalim vozačima da Vas kontaktiraju. Stoga bismo Vas molili da ispod vjetrobranskog stakla ostavite svoj broj mobitela ili da se prijavite (Check In) u aplikaciji PlugShare, kako bi Vas drugi korisnici punionica mogli kontaktirati. Svim članovima Strujnog kruga smo unaprijed napravili i posebne kartice na koje mogu napisati svoj kontakt te iste staviti na vidljivo mjesto dok je vozilo na punionici.

Brojna električna vozila putem vlastitih aplikacija imaju opciju otključavanja kabla za punjenje čim se završi punjenje čime se drugim vozačima pruža mogućnost da se spoje na punjač, u slučaju da ste već spriječeni da uklonite svoje električno vozilo s punjača. To naravno ne znači da smijete ostaviti svoje vozilo na punjaču jer se na punjaču mogu puniti i dva vozila pa su tako potrebna oba parkirališna mjesta.

Ako zateknete električno vozilo koje stoji napunjeno na punjaču, a ispod vjetrobranskog stakla nema broja telefona, pogledajte u aplikaciju PlugShare je li korisnik zabilježio svoje punjenje putem odabira CheckIn. Ukoliko je, možete ga kontaktirati kroz aplikaciju jednako kao i putem WhatsApp aplikacije i obavijestiti ga da je njegovo vozilo napunjeno te da čekate na njegovo mjesto.

Ako primijetite da vlasnik vozila često ostavlja svoje vozilo na punjaču i nakon što je vozilo napunjeno i da se to ponavlja, ostavite mu letak koji smo pripremili za takve slučajeve.

Letak

Letak upozorenja možete pronaći na ovoj poveznici te ga svi korisnici električnih vozila mogu slobodno isprintati i koristiti u prethodno navedene svrhe, ali i podijeliti preko društvenih mreža.

U slučaju da na punionici zateknete parkirano vozilo koje nije električno ili plug-in hibridno te koje spriječava ostala električna vozila da se pune, svakako preporučujemo da iskoristite aplikaciju MUP-a kako biste anonimno prijavili slučaj nepropisnog parkiranja policiji te tako utjecali na svijest ostalih vozača kako se takve situacije više ne bi ponavljale.

Aplikacija MUP-a

Aplikaciju MUP-a možete skinuti na svoj mobilni uređaj s ove poveznice.

Fizički, verbalni sukobi te stvaranje materijalne štete nikako nisu dozvoljeni i prouzročit će automatsko izbacivanje iz udruge. Udruga se ograđuje od takvih vozača i takvi slučajevi neće biti tolerirani.

Navedenim pravilima možete itekako olakšati svakodnevno korištenje električnih vozila i sebi i drugim vozačima, ali najbitnije – možete utjecati i na svijest drugih vozača. Električnih vozila na hrvatskim prometnicama bit će svake godine sve više, a jedini način da svatko ima najbolje moguće iskustvo vožnje jest da se međusobno poštujemo i surađujemo.

Stoga molimo sve sadašnje i buduće vozače električnih vozila da se pridržavaju navedenog bontona, da isti proslijedite i drugim poznanicima koji posjeduju električna vozila te da tako zajedno utječemo na one najbitnije ciljeve – da svi budemo zadovoljni korisničkim iskustvom, potaknemo druge vozače na prelazak na električna vozila te da tako osiguramo čist zrak u gradovima diljem Hrvatske.

Newsletter

Značajni popusti i pogodnosti, svježe vijesti i korisne informacije. Jedan klik je dovoljan za upis ili ispis s newsletter liste.

Razmišljate li o kupnji električnog vozila?

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o popustima za kupnju EV za naše članove:

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o pogodnostima za vlasnike električnih vozila:

Scroll to Top