fbpx

Punjači za električna vozila

Tipovi punjača, kako ih koristiti i kako najbolje i najjednostavnije puniti svoje električno vozilo.


Uvod u punjače

Vjerojatno se sjećate još iz osnovne škole da postoji istosmjerna struja (DC), ona koja se recimo nalazi u bateriji vašeg daljinskog upravljača, i izmjenična struja (AC) koja se nalazi u svakoj utičnici u vašem zidu.

Razlog zašto postoji izmjenična struja (AC) je taj što je izmjeničnu struju puno lakše transportirati, uz neke druge prednosti koje nisu vezane za ovu temu.

Problem s električnim vozilima je da baterije treba puniti istosmjernom strujom i zato imamo pretvarače iz izmjenične u istosmjernu struju. Stoga svako električno vozilo ima u sebi jedan takav pretvarač, a od vozila do vozila ovisi koliko je jak taj pretvarač. Starija vozila su imala pretvarače od samo 3,6 kW, a danas je ta brojka povećana na 7,2 kW dok kod nekih vozila iznosi i do 22 kW.

Da bi se baterija napunila brže od 22 kW na sat, pretvarač je izbačen iz vozila i postavljen u punjače koji su zbog toga postali istosmjerni (DC). S obzirom na to da se ne moraju prevoziti zajedno s vozilom, mogu biti velikih težina i time i velikih snaga, tako da danas imamo punjače i do 400 kW, a u najavi su i punjači od 1,2 MW.

Generalno govoreći, AC punjači služe da napune vaše vozilo preko noći, dok DC punjači služe da napune vaša vozila kada ste na dužem putu. S obzirom da su električna vozila više kao mobiteli nego kao klasična vozila, planirajte da vaše vozilo napunite na sporom AC punjaču svake noći.


Kućna utičnica

Kućna utičnica

Najrašireniji punjač je nadaleko poznata kućna utičnica. Da, gotovo svaka kućna utičnica može se koristiti za punjenje električnih vozila. Ona je najjednostavniji i najpovoljniji, ali istovremeno i najsporiji način punjenja.

No iako kućna utičnica može poslužiti za punjenje električnih vozila, preporučuje se da se ista koristi samo ako je nužno jer slabije i starije instalacije mogu dovesti do zapaljenja istih zbog većih opterećenja. Upravo zbog toga brojne europske države vlasnicima električnih vozila preporučuju korištenje isključivo AC punionica ili ‘kućnih punjača’ o kojima možete pročitati u nastavku.

Struja koju baterija može dobiti iz kućne utičnice preko noći dovoljna je za 100-150 km, što je čak 4-6 puta više od hrvatskog dnevnog prosjeka vožnji. Za punjenje će vam biti potreban kabel s pretvaračem koji ste dobili uz auto, a ako niste onda biste ga trebali dodatno kupiti. Popis pretvarača s cijenama možete pogledati na ovoj stranici.

Maksimalna snaga koju možete dobiti iz električne utičnice iznosi 3,6 kW. Kod nekih modela električnih automobila se ta snaga punjenja može smanjiti i na 2,2 kW, ukoliko su instalacije stare. Cijena punjenja putem kućne utičnice koštat će vas 8-9 kuna za 100 km ako vozilo punite po noći.


Kućni punjači

Kućni punjač je savršeno rješenje za svakoga tko ima električno vozilo, a ujedno ima svoje dedicirano parkirno ili garažno mjesto. Takvi uređaji za punjenje nisu prevelika investicija jer se cijene u pravilu kreću već od 400 eura (oko 3.000 kn) pa sve do 1.600 eura (oko 12.000 kn), a s druge strane pružaju znatno veće mogućnosti i puno su sigurniji od korištenja kućne utičnice.

Kućni punjač najčešće može puniti snagom i do 22 kW, ako vozilo to podržava i naravno, imate dovoljan zakup struje. No vrlo je bitno provjeriti podržava li vaše vozilo takvo brže punjenje jer ćete u suprotnom zakupiti preveliku snagu koju nećete u potpunosti moći iskoristiti. Većina električnih vozila ima mogućnost punjenja snagom 7,4 kW ili 11 kW, a svakako vrijedi uzeti u obzir da će vam i takve snage biti i više nego dovoljne za svakodnevne potrebe. Neki proizvođači vozila dodatno naplaćuju ugradnju jačih pretvarača pa dobro proučite tu temu prije kupnje vozila ukoliko imate potrebe za više od 200 km dnevno.

Cijene kućnih punjača se razliku kao što je prethodno spomenuto ovisno o funkcijama koje Vam punjač može pružiti, a odgovarajući model možete pronaći na ovoj poveznici. Iako kućni punjač ima mogućnost punjenja većom snagom, cijena punjenja iznosi kao i na kućnoj utičnici. No za razliku od kućne utičnice, ako punjač povuče snagu od 11 kW, prosječno električno vozilo se može napuniti od 0 do 100% za oko 4 sata i 30 minuta.

Neki modeli kućnih punjača dolaze s priključnim kablom, a neki imaju samo utičnicu pa morate koristiti kabel koji kupujete odvojeno. On je danas obavezan komad opreme svakoga električnog vozila s obzirom na to da AC punjači na cestama vrlo često imaju samo utičnicu, a ne i kabel za punjenje. S obzirom na to da je u EU uveden standard koji se poštuje, ukoliko nemate staro vozilo, bit će vam dovoljan Type 2 to Type 2 kabel koji podržava određenu jačinu punjenja, ovisno o snazi koju dopušta pretvarač ili tzv. ‘on-board charger’ na Vašem vozilu.

Kućni punjači

Rasvjetni stupovi

Punjači na rasvjetnim stupovima

Iako ih u Hrvatskoj još nema, osim nekolicine prototipova, cilj udruge je omogućiti zakonski okvir kako bi tvrtke mogle postaviti punjače u rasvjetne stupove uz parkirališta. Britanski proizvođač punjača u rasvjetnim stupovima Ubitricity je od 2019. godine do 2022. godine postavio više od 5.500 takvih punjača samo u Londonu.

Na taj se način broj punjača u urbanim sredinama značajno povećava. Ovakav bi pilot projekt u šest hrvatskih gradova trebao početi 2023. godine, a ukupno bi trebalo biti postavljeno oko 2.000 punjača. Punjači u rasvjetnim stupovima će se bez značajnijih izmjena instalacija postaviti u rasvjetne stupove koji se nalaze uz parkirališta, a snage punjenja iznosit će od 2 do 7,2 kW po punjaču. U pilot projektu će biti ugrađen po jedan punjač po rasvjetnom stupu, ali kako će potrebe rasti tako će se broj punjača po stupu povećavati. Jednoga dana kada sva vozila na parkiralištima budu električna, postavljat će se punjači i između postojećih stupova kako bi svako parkirališno mjesto bilo pokriveno s po jednim punjačem.


AC punjači

AC punjači su namijenjeni dopunjavanju vozila dok ste u kupovini ili na sastanku.

Većina AC punjača podržava punjenje do 22 kW, a oni koji podržavaju samo 11 kW će veliku većinu električnih vozila dopunjavati sa samo 3,6 kW jer će ih puniti sa samo jednom fazom. S obzirom na to da su se AC punjači počeli postavljati dok još standardi nisu bili postavljeni, danas svaka mreža punjača ima svoj način aktiviranja i cijela je priča poprilično zbunjujuća pogotovo novim vozačima. No u Hrvatskoj su tri najveće mreže punjača, ELEN (HEP), Hrvatski Telekom i Petrol, koji drže više od 80 posto punionica pa su najveće šanse da ćete upravo na njima puniti.

Punjenje na AC punjačima se pokreće putem aplikacija kao što su e-Spots, ELEN, OneCharge ili Plugsurfing, a u njih unosite broj kreditne ili debitne kartice pomoću koje se izvršava naplata punjenja, uz iznimku nekoliko punjača koji su još uvijek besplatni. Cijene se kreću od 1,80 kuna do oko 3,50 kuna po kWh, ovisno o razdoblju tarife i lokaciji punjača, no sve su informacije dostupne u aplikaciji. Punjači Hrvatskog Telekoma aktiviraju se putem aplikacije e-Spots, ali i karticom koju možete kupiti u bilo kojoj poslovnici Hrvatskog telekoma. ELEN punjačima pristupit ćete uz istoimenu aplikaciju ELEN, dok je za Petrolove punjače potrebno instalirati aplikaciju OneCharge. Punjenje na većini ostalih punjača može se pokrenuti kroz aplikaciju Plugsurfing.

Za punjenje na AC punjačima ćete često morati imati svoj kabel u vozilu, jednako kao i kod jačih kućnih punjača. Tako će vam, ukoliko nemate staro vozilo, biti potreban Type 2 to Type 2 kabel. 

Svakako obratite pažnju da ako on-board charger Vašeg vozila podržava punjenje od 22 kW ili 7,2 kW (ne i 11 kW!) snage, trebat ćete jači kabel koji može podržati takvu snagu. Za vozila koja se pune na 3,6 kW ili na 11 kW, dovoljan je kabel koji provodi snagu do 11 kW.

Iznimke su Tesla ‘destination’ punjači te DC punjači koji uz DC nude i AC punjače jer takvi punjači dolaze sa svojim kablovima i potrebno je samo prikopčati vozilo na punjač.

AC punjači

DC punjači

DC punjači

DC punjači, poznatiji i kao brzi punjači, su namijenjeni duljim putovanjima i najčešće se nalaze na autocestama, iako ih se velik broj danas može naći i u Zagrebu.

DC punjači su danas uglavnom snage 50 kW te njih ima najviše, ali diljem Hrvatske su raspoređeni i brojni ‘ultra-brzi’ punjači s još većom snagom. Prvi jači punjač od 175 kW postavljen je u Vukovoj Gorici u smjeru Zagreba. Najbrži punjači u Hrvatskoj su IONITY punjači, dostupni na tri lokacije te svaki od 350 kW. Može ih se pronaći blizu Ikee kod Zagreba, zatim u okolici Zadra, a treća se, najnovija lokacija s 4 punjača, nalazi u Istri u Okretima u blizini Istarskog ipsilona. Budući da ne mogu sva vozila iskoristiti tako veliku snagu, većina njih će i na tom punjaču puniti brzinom 80-150 kW što je dovoljno za otprilike 250-500 km autoputa u 30-45 minuta punjenja.

Do sada su u Europi postojala tri tipa brzih (DC) punjača: CHAdeMO, CCS i Tesla Type 2. Europska unije je još 2014. donijela odredbu prema kojoj je standardni konektor za DC punjenje CCS te Type 2 za AC punjenje. Danas još uvijek možemo naći vrlo velik broj punjača koji imaju i CHAdeMO punjače, ali se u 2020. godini počinju pojavljivati prvi punjači koji imaju samo CCS, a ne i oba tipa konektora. Tesla je sve svoje superpunjače unaprijedila pa tako na Teslinim superpunjačima možete naći stari Type 2 port koji je Tesla korigirala na starijim modelima za punjenja i do 100 kW te nove CCS konektore za novija Teslina vozila.

Budući da DC punionice isporučuju najveću snagu i omogućuju najbrže punjenje, i to uglavnom za 30-45 minuta 10-80%, one su najčešće i najskuplje. Tako se cijena punjenja na DC punionicama kreće između 2,55 kn/kWh pa sve do 5,60 kn/kWh na ultra-brzim punionicama.


Tesla punjači

Tesla vozači, osim što mogu koristiti sve druge punjače, mogu koristiti i svoju daleko najbolje raspoređenu mrežu super punjača i ‘destination’ punjača.

Super punjači su postavljeni strateški tako da pokrivaju rutu od Zagreba prema Dubrovniku te od Italije prema Dubrovniku. Na putu od Zagreba prema Beogradu nalazi se čak 8 punjača u Slavonskom Brodu.

Tesla super punjači u Hrvatskoj su snage 120 do 150 kW, iako je po svijetu krenula nadogradnja punjača na čak 250 kW. To znači da ćete svoje Tesle nadopuniti za 20-60 minuta ovisno o kapacitetu i prethodne napunjenosti vaše baterije.

Osim super punjača postoji i mreža Teslinih ‘destination’ punjača u Hrvatskoj, u Zagrebu i okolici, a najviše po Dalmaciji i otocima. Dobro je znati da Tesline destination punjače mogu koristiti i druga vozila ukoliko su postavljena 3 uređaja jer je tada jedan od uređaja otključan za sva vozila.

Tesla punjači

Korisni alati

Korisni alati

Ukoliko ste već vlasnik električnog vozila onda ste upoznati s neizostavnom PlugShare aplikacijom.

U njoj možete odabrati tipove punjača koje želite da se pojavljuju na karti i planirati duža putovanja. Ukoliko nema punjača na vašem odredištu, potražite i Tesline destination punjače, marine, kampove ili zamolite vlasnika smještaja da vam omogući punjenje preko noći. Na taj ćete način značajno ubrzati vaše sljedeće putovanje.

PlugShare je dostupan kao Apple ili Android aplikacija te direktno putem preglednika.

Za punjenje električnog vozila u Hrvatskoj najčešće su potrebne i spomenute aplikacije e-Spots, ELEN i OneCharge jer navedena tri operatora drže više od 80 posto svih punjača diljem Hrvatske pa su najveće šanse da će vam jedna od njihovih punionica biti najbliža za punjenje.

Upravo zbog velikog broja aplikacija, udruga Strujni krug i partneri nastoje ih spojiti na jednu platformu kako bi za punjenje električnih vozila bila dovoljna tek jedna od navedenih aplikacija. Postupak spajanja svih operatora je u tijeku pa se ta mogućnost očekuje do sredine 2023. godine.

Za sva dodatna pitanja vezana za punjače, slobodno nam se obratite na e-mail adresu: [email protected].

Pages

Newsletter

Značajni popusti i pogodnosti, svježe vijesti i korisne informacije. Jedan klik je dovoljan za upis ili ispis s newsletter liste.

Razmišljate li o kupnji električnog vozila?

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o popustima za kupnju EV za naše članove:

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o pogodnostima za vlasnike električnih vozila:

Scroll to Top