fbpx

Potpuno električni pogon sve je prisutniji na tržištu kroz osobna, gospodarska ili specijalna vozila. Kad je riječ o unutarnjem transportu, kao osnovno se sredstvo ističu viličari, a upravo je kod njih električni pogon jedan od najpopularnijih već godinama.

Naime, udio viličara s elektro pogonom u zemljama EU iznosi čak 85%, dok je tek 15 posto tržišta i dalje rezervirano za viličare s motornim pogonom, plinskim i dizelskim. U Hrvatskoj ovi omjeri još nisu na istoj razini, ali je primjetan trend porasta broja novonabavljenih čeonih viličara na elektro pogon. Tako je primjerice 2021. godine u Hrvatskoj omjer novih elektro čeonih viličara iznosio 60 posto, naspram samo 30% motornih, a trend porasta nastavio se i tijekom 2022. godine.

Na europskom se tržištu pritom, temeljem visoke kvalitete i široke ponude, već niz godina ističe STILL, kao jedan od vodećih proizvođača viličara, platformskih i vučnih vozila, a zanimljivo je da je Autokuća Gašparić još 2011. godine uz STILL započela proces elektrifikacije u tom segmentu u Hrvatskoj pa je danas tržišni lider s udjelom od gotovo 30 posto.

U STILL viličare ugrađuju se olovne baterije dimenzionirane da izdrže 7-8 sati efektivnog rada, što u većini slučajeva premašuje potrebe jedne smjene, a u strojeve predviđene za višesmjenski rad ugrađuju se litij-ionske baterije. No, same baterije se prije kupovine dogovaraju zasebno, odnosno po potrebama poslovanja pa se u ponudi AK Gašparić mogu pronaći različiti proizvođači baterija, kao i njihove vrste i kapaciteti. 

Električni viličari danas pokrivaju i izuzetno širok spektar aplikacija, a nosivost im iznosi čak i do 8 tona, ovisno o raznim zahtjevima prema kojima se viličar prilagođava. Tu su i brojne druge prednosti koje svakako vrijedi uzeti u obzir prilikom odabira viličara za poslovanje.

Primjerice, održavanje električnih viličara je znatno jednostavnije i jeftinije od motornih viličara. Naime, elektro viličari nemaju motore, prijenose i/ili hladnjake pa istovremeno stvaraju niži trošak planskog i preventivnog održavanja, a također tu je i manji broj rotirajućih dijelova što im znatno produljuje životni vijek.

Njihove su kočnice u potpunosti hermetički zatvorene, bez potrebe za održavanjam kao što je zamjena pakni, diskova ili drugih kočionih elemenata, a svakako vrijedi uzeti u obzir da korištenjem istih stvara manje otpadnih tekućina koje je potrebno zbrinuti (motorno ulje, ulje prijenosa, rashladna tekućina itd.).

Upravo iz navedenih razloga su i intervali između redovnih servisa znatno dulji, što rezultira nižim troškovima održavanja i kraćim zastojima zbog održavanja tijekom njegovoga životnog vijeka.

Elektro viličari imaju znatno manji trošak pogonskog goriva što čini značajnu uštedu u trošku poslovanja, a temeljem toga ne stvaraju potrebu za zalihama ili dodatnim spremnicima goriva na radnoj lokaciji. Sve to ujedno smanjuje potrebe za lagerom, ali i uklanja dio odgovornosti osoba zaduženih za nabavu goriva.

Osim održavanja i vrste pogona, i njihove radne performanse omogućuju velike prednosti. S boljim okretnim radijusom i manjim radnim hodnicima, viličari omogućuju povećanje skladišnih kapaciteta, pritom smanjujući mogućnost vlastitog ili oštećenja robe, a mogu i povećati produktivnost zahvaljujući boljem rasporedu strojeva.

Kod promjene smjera vožnje njihove gume ne proklizuju, a kod okretanja za 180/360° kotači se okreću u suprotnom smjeru. Time se smanjuje i trošenje guma što u konačnici rezultira njihovim duljim vijekom, kao i nižim troškom njihove zamjene, ali i zbrinjavanja.

Uz to imaju i niži centar težišta što im povećava ostatak nosivosti na visinu i stabilnost u vožnji. Ako se uspoređuju s LPG viličarima koji imaju plinsku bocu ili spremnik, elektro viličari omogućuju i bolju vidljivost unazad. Osim toga, uz kvalitetnu opremu i uz odgovarajuću aplikaciju, stvaraju i manje ukupne troškove vlasništva (TCO) u usporedbi s dizel, odnosno LPG viličarima.

U konačnici, elektro viličari ne ispuštaju štetne plinove što rezultira manjim zagađenjem i boljom i sigurnijom radnom okolnom za zaposlenike, čemu pomaže i činjenica da tijekom rada proizvode i manje buke.Temeljem navedenih prednosti, rješenje Vam u obliku kvalitetnog odabira viličara za poslovanje može pružiti partner udruge, Autokuća Gašparić, koja već više od 30 godina omogućuje prodaju, najam, servis i obnovu viličara, kao i nabavu njihovih rezervnih dijelova, raznih vrsta baterija i usluge njihove regeneracije.

Newsletter

Značajni popusti i pogodnosti, svježe vijesti i korisne informacije. Jedan klik je dovoljan za upis ili ispis s newsletter liste.

Razmišljate li o kupnji električnog vozila?

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o popustima za kupnju EV za naše članove:

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o pogodnostima za vlasnike električnih vozila:

Scroll to Top