fbpx

Rješenje problema s kojim se gotovo svaki korisnik javnih punionica susreo, našlo se u recentnom prijedlogu Zakona o sigurnosti prometa. Strujni krug se zalagao za kreiranje i  donošenje ovog zakona kao dio svoje inicijative da zakonske okvire prilagodi rastućem broju električnih vozila na našim cestama. Novi prijedlog izmjena Zakona trenutno je u javnoj raspravi. Osim problema samog parkiranja na punionicama, Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je i nekoliko točaka koje nisu isključivo vezane za automobile, već i za ostala električna vozila.

Novim zakonom predstavljena je potpuno nova kategorija vozila – ,,osobna prijevozna sredstva” koja uključuje električne romobile, monocikle, segwaye i slična nova vozila. Njihovo kretanje ograničit će se na biciklističke staze, a brzina na 25 km/h. Ako na određenom području ne postoji biciklistička staza, takvim će se vozilima moći (kao do sada) kretati pješačkim zonama ili nogostupom, ali najviše brzinom prosječnog ljudskog hoda. Iznos kazne za prekoračenje brzine bit će do 1.000 kuna. Stav Strujnog kruga je da taj prijedlog nije dobar jer prosječna brzina ljudskog hoda iznosi 5 km/h, a ta je brzina premala za održavanje ravnoteže na romobilu Osim toga, jačina motora električnih romobila je po novom zakonu ograničena na samo 250 W što za jednu Rijeku znači da ga osoba teža od 80 kg neće moći koristiti. Strujni krug smatra da se isključivo treba regulirati brzina romobila, a ne i snaga motora.

Parkiranje vozila na punionicama za vozila na električni pogon (osim za vrijeme punjenja) novim će Zakonom biti zabranjeno. Ova točka izmjene Zakona uvrštena je zbog izraženog nezadovoljstva vozača električnih automobila, koji primjećuju da se problem parkinga vrlo često rješavao parkiranjem na mjestima rezerviranim za punjenje baterija. Odredbe o parkiranju na punionicama bit će iste kao i za druge vrste nepropisnog parkiranja (ispred kolnih ulaza, iznad priključka vodovodne mreže i sl.), i kazne će iznositi 300 kuna. Jednako kao i za ostale slučajeve nepropisnog parkiranja, aute parkirane na punionicama može odvesti pauk ukoliko lokalna samouprava odluči problem rješavati na taj način.

Prvi puta se u Zakon o sigurnosti prometa uvodi i pojam autonomnih vozila, pa će tako vozači biti obavezni sjediti za upravljačem vozila. MUP javlja kako su se na hrvatskim prometnicama pojavili vozači koji koriste vozila sa ugrađenim sustavima za pomoć vozaču, a tako nisu u mogućnosti reagirati u nepredviđenim prometnim situacijama. Na ovaj način može doći do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, pa je predložena kazna u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna.

Novi Zakon u fazi javne rasprave nalaziti će se naredna dva mjeseca, a nakon toga prelazi u saborsku proceduru. Svakako pozdravljamo praćenje trendova i sigurnosti na hrvatskim cestama i omogućavanje sigurne i ugodne vožnje svim vozačima električnih vozila!

Newsletter

Značajni popusti i pogodnosti, svježe vijesti i korisne informacije. Jedan klik je dovoljan za upis ili ispis s newsletter liste.

Razmišljate li o kupnji električnog vozila?

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o popustima za kupnju EV za naše članove:

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o pogodnostima za vlasnike električnih vozila:

Scroll to Top