fbpx

Vjerojatno svaki vlasnik električnog vozila, koji ima svoje dedicirano parkirno ili garažno mjesto kod kuće ili na poslu, htio bi imati punionicu na istome kako bi si olakšao svakodnevno korištenje vlastitog vozila. Odlična je stvar da tzv. ‘Wallbox’ uređaji za punjenje nisu prevelika investicija jer se cijene u pravilu kreću već od 400 eura (oko 3.000 kn) pa sve do 1.600 eura (oko 12.000 kn), ovisno o tome koju snagu i koje značajke želite da punionica ima.

Takav ‘Wallbox’ uređaj pruža veću snagu punjenja, a postoje i još brojne prednosti za razliku od korištenja standardne kućne utičnice. Naime, brojni stručnjaci, a čak i razni europski regulatori, preporučuju korištenje ‘Wallbox’ uređaja na parkirnim mjestima radi sigurnosti jer se u brojnim slučajevima pokazalo da se upravo tako smanjuje mogućnost kratkog spoja, a u krajnjem slučaju i potencijalnih zapaljenja.

„Primjerice, Nizozemska organizacija za električni promet (DOET) preporučuje ugradnju samo punjača tzv. Mode 3 i 4 u parkirnim garažama kako bi se poboljšala sigurnost punjenja električnih vozila i smanjila mogućnost potencijalnih zapaljenja“, objasnio nam je Mauricio Sardi iz tvrtke EVtech4U.

S druge strane, takve punionice korisnicima često omogućuju i razne značajke poput reguliranja snage kojom će se puniti jedno ili više električnih vozila, kontrole potrošnje struje, postavljanja perioda punjenja, mogućnosti autentifikacije korisnika pomoću mobitela ili RFID kartice i sličnih stavki.

No kako bi se iskoristio puni potencijal takvog ‘Wallbox’ uređaja i kako bi se isti ugradio na najsigurniji mogući način, potrebno je pratiti određena pravila. Stoga Vam Strujni krug i tvrtka EVtech4U donose detaljan popis najboljih praksi za sigurnu ugradnju punjača koji su razvili čelnici ove industrije i koji su usklađeni s raznim nacionalnim i međunarodnim zakonodavstvima i preporukama.

 • Osigurajte „interakciju“ zgrada s električnim vozilima – punjači za električna vozila trebaju biti digitalno povezani i sposobni za pametno punjenje. Primjerice, trebalo bi ih biti moguće integrirati s raznim tehnologijama upravljanja energijom ili moguće integrirati sa solarnim panelima;
 • Dajte prioritet kapacitetu mreže i planiranju ulaganja – ‘Wallbox’ punjači trebali bi osigurati optimizaciju kapaciteta mreže. Naprimjer, trebali bi upravljati utrošenom energijom (tzv. load management) po sekundi, smanjujući potrebu za povećanjem energetskog kapaciteta i dodatnih ulaganja;
 • Kabliranje i tehnički sigurnosni zahtjevi – kako bi se omogućilo sigurno i „pametno“ punjenje, potrebno je instalirati odgovarajuće kabele, materijale i softver kako bi se smanjili rizici za imovinu i korisnike;

Instalacije bi trebale uključivati ​​najmanje:

 • osigurač od 32 A, RCD tip A ili B 40 A i MCB 32 A;
 • 5×6 mm energetski kabel od osigurača do EV punjača;
 • mjerač za upravljanje opterećenjem kako bi se izbjegli nestanci struje, problemi s energijom i/ili povećanje energetskog kapaciteta;
 • UTP/Ethernet kabel od mjerača upravljanja opterećenjem do EV punjača;
 • internetsku vezu za pristup značajkama pametnog punjenja putem softvera;
 • fleksibilan i pouzdan softver;
 • pouzdan EV punjač.

Instalaciju moraju izvesti potpuno obučeni električari – svakako birajte instalatere s prethodnim iskustvom postavljanja punjača za električna vozila, kod kojih je također bitno da su iskusni u povezivanju hardvera i softvera.

Tvrtka EVtech4U je specijalizirana za postavljanje većih mreža punjača za tvrtke i zgrade pa ističe kako sljedeće točke treba svakako uzeti u obzir ukoliko namjeravate postavljati veću mrežu punjača za električna vozila:

 • može biti potrebna odvojena energetska točka ovisno o duljini kabela, složenosti instalacije, troškovima rada i početnom ulaganju;
 • glavni prekidač s kojim su sve mogućnosti punjenja dostupne u jednoj radnji treba biti isključen;
 • upravljanje opterećenjem trebalo bi biti postavljeno za mreže punjača za električna vozila, ali idealno bi bilo da svaki punjač samostalno obavlja upravljanje opterećenjem u slučaju da jedan od punjača izgubi vezu (glavni/podređeni punjači);
 • mreža punjača za električna vozila trebala bi imati fleksibilnost da raste s potražnjom;
 • treba postojati dugoročni plan upravljanja održavanjem;
 • svaka utičnica koja se ugrađuje u objekte, poslovne i javne objekte mora imati atestiranu ugradnju;
 • poželjna je korisnička podrška koja je dostupna 24/7.

Za više informacija o ugradnji kućnih punjača ili punjača u stambene i poslovne zgrade, možete nas kontaktirati putem već poznate e-mail adrese [email protected] ili tvrtku EVtech4U putem e-mail adrese [email protected] ili putem broja telefona: +386 71 235 082.

Newsletter

Značajni popusti i pogodnosti, svježe vijesti i korisne informacije. Jedan klik je dovoljan za upis ili ispis s newsletter liste.

Razmišljate li o kupnji električnog vozila?

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o popustima za kupnju EV za naše članove:

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o pogodnostima za vlasnike električnih vozila:

Scroll to Top