fbpx

Električni romobili zbog svoje su praktične prirode i pristupačnog načina prijevoza sve popularniji bez obzira je li riječ o privatnom vozilu ili primjerku za unajmljivanje. Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako pokrenuti i voziti električni romobil, ali i koje pogreške pritom izbjegavati.

Vožnja električnim romobilom je jednostavna, a usporediva je s vožnjom klasičnog romobila – vozi se u uspravnom položaju, sjedala (u pravilu) nema, a od tla je tek malo podignut što ga čini udobnim i sigurnim vozilom. No, dok uobičajene romobile smiju voziti i djeca, što je zapravo i najčešće, u Hrvatskoj električne romobile smiju voziti samo oni stariji od 18 godina.

Neke razlike ovih dviju vrsta vozila ipak postoje. Za vožnju električnog romobila koristi se ručica gasa i dodatna oprema za vožnju, kao što je zaštitna kaciga. Njezino nošenje predviđeno je i zakonom, a ako je potrebno, i po želji, a radi vlastite sigurnosti i osobito ako je vozač još uvijek početnik, preporuča se nositi i odjeću koja prekriva ruke i noge ili pak štitnike za laktove i koljena. Osim toga, za električne je romobile korisna i aplikacija.

Što provjeriti prije vožnje?

Prije korištenja romobila i početka vožnje trebali biste se uvjeriti gdje su kočnice, gas i svjetla, ako krećete u prvu vožnju uopće, a nakon toga napravite kraći test da se uvjerite da je sve ispravno. Tako su brza provjera guma i njihovog tlaka, gasa i kočnice, a osobito baterije i dosega koji još može postići, dovoljni da potvrdite da je u vožnju sigurno krenuti.

Kad je pak riječ o području na kojem biste romobil vozili, uvijek je, osobito za prvi put, bolje odabrati dio koji je asfaltiran, odnosno izbjegavati područje s preprekama kao i prometne lokacije i mjesta s velikim grupama ljudi, odnosno pješaka, biciklista i drugih vozača. Tako ćete se lakše usredotočiti na romobil i samu vožnju. To može biti i parkiralište ili manje prometna ulica.

Vožnja može ovisiti i o vremenskim uvjetima pa je potrebno provjeriti i smije li se konkretan model romobila uopće voziti po kiši.

Kako pokrenuti električni romobil?

Unatoč činjenici da postoji više modela, svi oni funkcioniraju na isti način – za početak, pokreću se pritiskom na tipku za uključivanje (do dvije sekunde pritiska) i uz pomoć aplikacije. Osobito je to važno ukoliko se odlučujete na unajmljivanje električnog romobila jer se isti u velikoj većini slučajeva uključuju isključivo putem aplikacije.

Nakon uključivanja pridržite upravljač kako biste učvrstili romobil i podignite nogar jer on nakon toga više neće pridržavati romobil koji bi se mogao naginjati. Jednom nogom stanite na romobil, a drugom, „jačom“ ili „sigurnijom“ nogom odgurnite se od tla. Kod većine e-romobila motor će se upaliti pri brzini od oko 5 km/h. Dakle romobil će polako krenuti, a nakon toga ćete pritisnuti gas kako biste postepeno ubrzali vožnju. Tijelom se možete i lagano nagnuti prema naprijed radi boljeg balansa, ali bez naglih pokreta.

Kao i kod drugih prijevoznih sredstava, kada želite skrenuti usmjerit ćete upravljač u željenom smjeru, a pritom je jedino važno ne naginjati se previše kako se romobil ne bi prevrnuo. Dakle, sa svim pokretima je važno postupati nježno. Za kočenje ćete se malo nagnuti unatrag, savijajući koljena i pritom nježno i postepeno pritiskati kočnicu.

Nakon što je vožnja završila i romobil ste zaustavili, spustite nogar kako bi se vozilo stabiliziralo i zaključajte ga. U slučaju korištenja aplikacije, vožnju završite i kroz upute na istoj. Parkirajte romobil na sigurnom i za parking predviđenom mjestu.

Kako izbjeći česte pogreške?

Većina je pogrešaka pri vožnji romobilom povezana s naglim pokretima i zato preporučujemo da sve vaše kretnje budu nježne i mirne. Osim toga, održavanje ravnoteže pritom je najvažnije.

Naglo pritiskanje gasa

Jedna od pogrešaka je i jako i naglo pritiskanje gasa koje bi moglo dovesti do naglog skoka romobilom prema naprijed što pak može rezultirati vašim gubitkom kontrole nad romobilom i u konačnici – padom. Gas je stoga potrebno pritiskati polako i ujednačeno radi lakše kontrole vozila. A kad vozite unajmljeni romobil, i koristite aplikaciju, na njoj možete pokrenuti početnički način vožnje koja će brzinu romobila ograničiti na 15 km/h.

Naglo kočenje

Osim snažnog pritiska gasa, do nezgode i gubitka kontrole nad romobilom može dovesti i presnažno i naglo kočenje. Preporučamo zato postupno kočenje i polagano zaustavljanje romobila. Pritom se malo nagnite unatrag kako bi kočenju pomogla i vaša tjelesna težina.

Naglo skretanje

Tijekom skretanja u zavojima važno je zadržati kontrolu i što manje se naginjati. Naravno, slabi nagib sasvim je uobičajen, ali pritom ne treba pretjerivati jer bi nagli pokret mogao dovesti do nezgode. Osim prejakog nagiba, pogreška je i prejako okretanje upravljača, osobito tijekom brže vožnje.

Ukratko, jednostavna i ugodna, a sigurna vožnja romobilom uz nekoliko malih, a važnih pravila osigurat će vam izuzetno pristupačan i brz način kretanja gradovima i mjestima i to na ekološki prihvatljiv način!

Iva Ralica

Newsletter

Značajni popusti i pogodnosti, svježe vijesti i korisne informacije. Jedan klik je dovoljan za upis ili ispis s newsletter liste.

Razmišljate li o kupnji električnog vozila?

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o popustima za kupnju EV za naše članove:

Ako želite možete nam ostaviti svoju email adresu pa ćemo vas obavijestiti o pogodnostima za vlasnike električnih vozila:

Scroll to Top